Vücudumuzun iki dolaşım sisteminden biri olan lenfatik sistemin dokularda biriken vücut sıvısını, protein içeriğini ve hücreleri kalp-damar dolaşımına geri kazandırmak, bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirmek gibi önemli görevleri vardır.
Lenfödem, lenfatik sistemdeki bozukluk sonrası gelişen ilerleyici ve süreğen bir durumdur. Kol, bacak, baş-boyun veya genital uzuvların şişmesi ile bulgu verir. Sıklıkla Meme Kanseri tedavisinde koltuk altı lenf bezlerinin alınması sonrası kol şişmesi olarak görülür.
Lenfödem tedavisinde amaç semptomları gidermek, ilerlemeyi önlemek ve cildin enfeksiyon riskini azaltarak cilt bütünlüğünü sağlamaktır. Tedavi altta yatan hastalığa, hastanın semptomlarına ve ihtiyaçlarına göre her hastaya özel olarak planlanır.
Lenfödemde önlem, farkındalık ve eğitim zorunludur. Yapılan çalışmalarda erken tanı ve KDT’nin etkili olduğu bulunmuştur. Kanser yayılımına sebep olmamaktadır.
Komplet Dekonjestif Tedavi (KDT), lenfödem derecesini azaltmak amacıyla uygulanan beş bileşenli bir tedavidir: MLD-Manuel Lenfatik Drenaj, kompresyon tedavisi – çok tabakalı bandajlama, tedavi edici egzersizler, cilt ve tırnak bakımı ve kendine bakım eğitimidir.
Hastanemiz FTR Kliniği bünyesinde bulunan Lenfödem Biriminde FTR Uzman Hekimi tanı, değerlendirme ve tedavi planını belirlemekle yükümlüdür. Birimde sorumlu 2 fizyoterapistimiz ile KDT uygulanmaktadır. Her hastaya özel tedavi planı doğrultusunda ortalama 4 hafta, günde 1,5 saat seans hizmeti verilmektedir. Gerekli olan hastalarda Pnömatik Kompresyon ve Kombine Elektroterapi cihazları da kullanılmaktadır.
KDT uygulanan hastalıklar: Lenfödem, flebolenfostatik ödem, lipödem, post-travmatik/post-operatif ödem, ödeme neden olabilecek romatoid artrit, skleroderma, siklik-idiopatik ödem sendromları gibi sistemik hastalıklar, sudeck atrofisi, paraliziye bağlı ödemdir.