Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi
07 Eylül 2022

Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi A blok -2. kattadır. 

Hastalarımız hem randevu hem de bizzat merkezimize başvurarak hizmet alabilirler.


HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİ MERKEZİMİZİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Merkezimiz,  toplam 320 m2  kapalı alan ile emsallerine göre oldukça geniş ve konforlu fiziksel şartlara sahip olup,  hastalarımıza nezih bir ortam sunmaktadır.  Şu an Balıkesir ilinde Bölgesinde çalışan tek ve kamu merkezi olma özelliğine sahiptir. 
Merkezimiz bir uzman,  yardımcı sağlık personelleri, veri kayıt elemanı ve temizlik personeli olmak üzere toplam 8 kişi ile hizmet vermektedir.  

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ NEDİR?
Hiperbarik Oksijen Tedavisi, tamamen kapalı bir basınç odasına alınan hastaya, 1 atmosferden daha yüksek basınçta, aralıklı olarak %100 oksijen solutulması esasına dayanan tıbbi bir tedavi şeklidir. 
Oksijen hastaya basınç odasının türüne ve hastalığın durumuna göre, maskeden, başlıktan, ortamdan ya da solunum tüpünden verilebilir.  Tedavi basınçları ve süresi yada kaç gün uygulanacağı hastanın tanısına göre değişiklik gösterebilir. 
Önemle belirtmek gerekir ki; bir kaç hastalık dışında Hiperbarik Oksijen tedavisi, acil veya ana tedavi yöntemi değildir. 

BASINÇ ODASI NEDİR?
Basınç odası,  çelikten yapılmış, bir deniz altı veya uçak kabini gibi görünen, kapısı ve lumboz dediğimiz pencereleri olan basınçlanabilir bir kabindir. Hastanemizde kullanılan basınç odası, 12 kişilik kapasiteye sahip olup, uluslararası standartlara uygun modern ve güvenli bir kabindir. 

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİNİ KİM UYGULAR?
Hiperbarik Oksijen Tedavisi, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı tarafından uygun görülen hastalara uygulanır.

 TEDAVİ ESNASINDA HASTALAR NELER HİSSEDERLER? 
Tedavinin “dalış” olarak adlandırılan ilk dakikalarında hastalar içerideki basınç artışını, tıpkı bir uçak yolculuğundaki iniş sırasında ya da yüksek dağlardan aşağıya inerken hissettikleri gibi, kulaklarında hisseder. Hastalara artan basınç esnasında kulaklarındaki basıncı nasıl eşitleyecekleri anlatılır. Bu genellikle basitçe yutkunarak, ya da burnu kapatıp buruna hava üfleyerek gerçekleştirilir. Bu işlem sadece dalış esnasında, tedavi basıncına gelene kadar yapılır. Hiperbarik Oksijen Tedavisi her yaştaki hastaya uygulanabilir. Hastalar basınç odasına kendilerine verilen özel pamuklu kıyafetlerle girerler. Basınç odası içinde an az iki saat kalan hastalar bu esnada televizyon izleme imkanı bulmaktadır. Ayrıca gerekli acil durumlarda yoğun bakım ihtiyacı olan hastalara dahi bu tedavi verilebilmektedir. 

TEDAVİ UYGULAMASI SIRASINDA VE SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
Hiperbarik Oksijen Tedavisi uygun görülen kişilerin kesinlikle sigara içmemeleri gereklidir. Bu nedenle sigaranın tamamen bırakılması şarttır. 
Tedavi esnasında size ayrıca yazılı olarak verilen ve anlatılan, basınç odası kurallarına uymanız gereklidir. 


BAŞKA TEDAVİ SEÇENEKLERİ,  EŞDEĞER  TEDAVİLER VAR MIDIR?
Hiperbarik Oksije
n Tedavisi, mevcut hastalığınıza göre ana tedavi yöntemi olabileceği gibi,  yardımcı tedavi yöntemi olarak da kullanılmaktadır.  Hiperbarik Oksijen Tedavisinin alternatifi (eş değeri) yoktur. 

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR? 
Her hasta ve her hastalık  Hiperbarik Oksijen Tedavisine uygun olmayabilir. Bu nedenle mutlaka Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı tarafından hastalar muayene ile değerlendirilmelidir. 

Hiperbarik Oksijen Tedavisi kullanım alanları ‘Sağlık Uygulama Tebliği’ ile belirlenmiştir ve bu listedeki  hastalıklar sağlık sigortası kapsamındadır. Bu hastalıklar aşağıda sıralanmıştır. 
Dekompresyon hastalığı (Vurgun)
Hava veya gaz embolisi
Karbonmonoksit, siyanid zehirlenmesi, akut duman inhalasyonu (soba zehirlenmesi)
Gazlı gangren
Yumuşak dokunun nekrotizan infeksiyonları (derialtı, kas, fasya)
Crush yaralanmaları, kompartman sendromu, diğer akut travmatik iskemiler
Yara iyileşmesinin geciktiği durumlar (diyabetik veya non-diyabetik)
Kronik refrakter osteomyelit
Aşırı kan kaybı
Radyasyon nekrozları
Tutması şüpheli deri flepleri ve greftleri
Termal yanıklar
Beyin apsesi
Anoksik ansefalopati
Ani işitme kaybı
Retinal arter oklüzyonu
Kafa kemikleri, sternum ve vertebraların akut osteomyelitleri
Kemiğin aseptik nekrozu

YAN ETKİLERİ VE İSTENMEYEN ETKİLERİ NELERDİR?
En çok görülen yan etkisi,  hastanın kulak eşitlemesini sağlayamadığı durumlarda oluşan kulak barotravmalarıdır. Kulak barotravması hafif düzeyden dış kulak zarı ve iç kulak zarlarının yırtılmasına kadar uzanabilir, bu durum geçici veya
 kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Sinüslerde hava sıkışması nedeniyle sinüs ağrısı veya burundan kanama oluşabilir. Bu durumlar tehlikeli olmayıp, basınç eşitleme yöntemlerinin öğrenilmesiyle önlenebilir. 
  Tedaviye bağlı nadir görülen ciddi yan etkilerden biri akciğerin sönmesi ile sonuçlanan pnömotorakstır. Bir diğeri de tedaviye bağlı oluşan bir çeşit epilepsi (sara) nöbeti ile karşımıza çıkan oksijen zehirlenmesidir.  
Bu nedenle, geçmişte veya şuan yaşadığınız sağlık sorunlarını açık ve net bir şekilde hekiminizle paylaşmanız önemlidir.