Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinden Bir İlk Daha. Şehrimizde İlk Kez “Renal Arter Denervasyon” İşlemi Uygulandı.
10 Mayıs 2024

Renal Arter Denervasyon İşlemi Nedir?

Renal Arter Denervasyon işlemi dirençli hipertansiyon hastaları için uygulanan özel bir tedavi yöntemidir.  Renal Denervasyon işlemi için özel dizayn edilmiş bir kateter kullanılmaktadır. Kateterin ucunda radyofrekans enerjisi veren elektrodlar bulunmaktadır. İşlemde her iki böbrek atardamarında 26 ayrı noktaya enerji verip damar etrafında yer alan ve tansiyonu yükselmesine sebep olan sinirler yakılmaktadır. İşlem yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Bu tedaviye uygun hastalar; esansiyel hipertansiyonu olup dirençli hipertansiyonu olan hastalar, gebelik planlayan ancak tansiyonu yüksek olan hastalar ve uyku apne hastalığında tansiyonu kontrol altına alınamayan hastalar olarak sıralanabilir. Bu tedavi ülkemizde sadece sayılı birkaç hastanede uygulanmaktadır.

İşlemi uygulayan hastanemiz Kardiyoloji bölümünden Prof. Dr. Erkan AYHAN;  “61 yaşında olan kadın hastamız, yüksek tansiyon ataklarına bağlı 3 kez akciğeri ödemine girip yoğun bakımda takip ettiğimiz bir hastaydı. Hastamız 5 farklı tansiyon ilacı kullanıyor olmasına rağmen tansiyon değerleri kontrol altına alınamıyordu. Hastamız için ilave kullanılacak bir başka ilaç seçeneği kalmamıştı ve biz de son çare olarak bu işlemi yapmaya karar verdik. İşlemimiz başarılı bir şekilde uygulandı ve hastamız sorunsuz bir şekilde tansiyonları normal seviyelere düşürülerek taburcu edildi. Bu ve benzeri öncü tedavilerin şehrimizde yapılmasında desteğini esirgemeyen İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Serkan Kadir KESKİN, Kamu Hastaneleri Başkanı Dr. İsmail MERT ve Başhekimiz Doç. Dr. Abdullah Osman KOÇAK hocamıza teşekkür ederiz. Ayrıca can siparene çalışan ekip arkadaşlarımıza, vakamızda destek olan nefrolog ve anestezi hekimlerimize de teşekkür ederim.” dedi.

Hastanemizde yenilikçi tedavilerimiz devam edecek olup şehrimizde ilk defa uygulanan “Renal Arter Denervasyon” işlemini yapan Prof. Dr. Erkan AYHAN’a, Kardiyoloji Servisi, Yoğun Bakım ve Anjio Ünitesinde görevli tüm mesai arkadaşlarımıza teşekkür eder, hastamıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir ve sağlıklı bir ömür dileriz.